Čtvrtek 28. března 2024| Svátek má Soňa| Zítra má svátek Taťána | Gratulace - poslat SMS zdarma

Inekon dodá tramvaje do amerického Seattlu

31.8.2016

Inekon dodá tramvaje do amerického Seattlu

Tramvaje českého výrobce Inekon Group, a.s. budou jezdit v americkém Seattlu. Vedení české firmy očekává brzký podpis opce na deset až patnáct tramvají s bateriovým pohonem.

Máme to v kontraktu a z posledních jednání víme, že do konce roku bude dodatek ke kontraktu podepsán,“ řekl deníku E15 předseda správní rady a generální ředitel Inekon Group Josef Hušek. V případě naplnění maximálního objemu zakázky by šlo v přepočtu o zhruba 1,4 miliardy korun. Výroba potrvá od podpisu smlouvy zhruba dva roky.

 

Seattle vypsal tendr na dodávku bateriových tramvají přede dvěma lety. Inekon soutěž vyhrál a počátkem roku dodal na americký severozápad sedm tramvají na baterie. Nyní vyhlíží rozšíření kontraktu. Finální montáž se provádí v Seattlu, většina dílů přitom musí pocházet od amerických producentů.tramvaj INEKOn pro USA

 

Inekon spolupracuje s ostravskou městskou firmou Ekova Electric, u které se také vyráběly první tramvaje pro Seattle. Inekon zároveň řeší financování celého projektu. Týká se to hlavně takzvaných performance bondů, což je druh záruky za dobré provedení dodávky.

V případě Seattlu má spoluúčast firmy činit dvanáct milionů dolarů, zhruba 290 milionů korun. Inekon proto jedná o zajištění s EGAP. „Pokud se nějak nedohodneme, tak nevím, jak to zvládneme,“ doplnil Hušek. Tramvaje Inekonu uspěly v USA například ve Washingtonu, Portlandu či Tacomě. Firma těží i z renesance tramvajové dopravy v některých dalších městech. Ve Spojených státech teď jezdí 26 tramvají od vývojářů Inekonu.

 

Zdroj: e15.cz