Čtvrtek 28. března 2024| Svátek má Soňa| Zítra má svátek Taťána | Gratulace - poslat SMS zdarma

Konec obchodní války mezi USA a Čínou na obzoru

7.11.2019

Konec obchodní války mezi USA a Čínou na obzoru

Čína a USA se dohodly na postupném rušení cel na určitý druh zboží. Výše celních úlev v takzvané "první fázi", kterou chtějí zástupci obou států podepsat v nadcházejících týdnech, bude záviset na obsahu nové dohody, uvedl Feng ve čtvrtek. Obě strany podle něj vedly v posledních dvou týdnech "konstruktivní debatu". Dohoda mezi Čínou a USA, která by mohla vést až k ukončení současné obchodní války, by měla pozitivní vliv na americké akcie i celou ekonomiku USA i Číny.

Klíčovým požadavkem Číny bylo od začátku jednání odstranění represivních cel uložených prezidentem Donaldem Trumpem, které se nyní vztahují na většinu čínského vývozu do USA. Dohoda, pokud ji potvrdí i Spojené státy, by mohla poskytnout plán na uzavření obchodní války, která vrhá stín na celou světovou ekonomiku a investice na akciových trzích. Podíl zrušených cel musí být pro obě strany stejný a země je musejí zrušit zároveň, upozornil podle agentury Reuters Feng.

Nyní se jedná o tom, kde a kdy bude fáze jedna podepsána. "Jakmile bude smlouva hotová, najít místo, kde ji podepíšeme, už bude hračka," řekl v neděli Trump. "Bude to někde v USA," dodal. Původní návrhy pro setkání Trumpa s čínským protějškem Si Ťin-pchingem, které zahrnovaly Iowu či Aljašku, však byly podle serveru Bloomberg zamítnuty. Nyní se jedná o lokalitách v Evropě a Asii, uvedl zdroj, který je obeznámen se situací, ale nepřál si být jmenován. 

Kvůli prodloužení jednání by se podpis první fáze, který se podle původních odhadů měl uskutečnit do konce listopadu, mohl odehrát až v prosinci.

V reakci na zprávu posílil čínský jüan a poskočily akcie na hongkongských, amerických i evropských burzách. "Nyní je otázkou, na čem se obě strany skutečně dohodly - zaměření trhu se změnilo na to, jak USA mohou dnes večer nebo v nadcházejících dnech reagovat na čínské clo," okomentoval situaci pro Bloomberg Tommy Xie, ekonom společnosti Oversea-Chinese Banking Corp. "Investoři jsou stále opatrní a postup v jüanu je stále omezený. Měna by se mohla ustálit na 6,9, pokud USA zprávu potvrdí," dodal