Úterý 16. dubna 2024| Svátek má Irena| Zítra má svátek Rudolf | Gratulace - poslat SMS zdarma

Nehoda tramvaje s velkokapacitním autobusem

16.11.2016

Nehoda tramvaje s velkokapacitním autobusem

V Plzni se dnes kolem 13:20 srazila tramvaj číslo 4 a velkokapacitní autobus linky číslo 30. Při střetu na křižovatce ulic Klatovská a Kaplířova v Plzni bylo zraněno 17 lidí. Jednoho člověka převezli záchranáři s vážným zraněním na urgentní příjem fakultní nemocnice, řekli ČTK mluvčí záchranné služby, hasičů a policie. Podle mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků Kateřiny Fránové to byla v počtu zraněných nejvážnější nehoda MHD v Plzni za posledních několik let

Mluvčí záchranné služby Martin Brejcha ČTK řekl, že se zranilo 17 lidí. Nikdo z nich není v ohrožení života. Nejtěžší zranění utrpěl mladý muž, který cestoval autobusem. "Se ztrátovým zraněním jsme ho transportovali na urgentní příjem fakultní nemocnice," řekl mluvčí. Jednu těhotnou ženu sanitka odvezla na gynekologickou kliniku nemocnice. Další cestující s různými pohmožděninami či úrazy hlavy převezly sanitky na chirurgie plzeňských nemocnic. U nehody, která se stala nedaleko krajského sídla záchranné služby, zasahovalo deset sanitek, dodal Brejcha.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že škoda na tramvaji byla odhadnuta na 200.000 korun a na autobusu 300.000 korun.

Není jasné, kolik lidí ve vozech cestovalo. "Vzhledem k tomu, že tramvaj byla před konečnou stanicí, moc v lidí v ní zřejmě nejelo, kolik cestujících bylo v autobuse, přesně nevíme," uvedla Fránová. Ona ani dispečer dopravního podniku si prý nepamatují, že by se minimálně v posledních sedmi letech stala v plzeňské MHD vážnější nehoda.

Událost značně zkomplikovala provoz na rušné Klatovské třídě poblíž okraje Plzně. Dopravu řídila policie, provoz tramvají v místě přes hodinu stál a jezdila náhradní doprava. Automobilová doprava na Klatovské třídě směrem z města kolabovala.

Podle informací lidí z místa nehody jela tramvaj z centra města směrem na svou konečnou stanici. V křižovatce se srazila s kloubovým autobusem, který Klatovskou třídu křížil a mířil do oblasti Borská pole. Tramvaj narazila do jeho zadní části

ramvaj řídila šestapadesátiletá řidička, autobus o deset let starší muž. Dechová zkouška u obou vyloučila alkohol. Nehodou se zabývá policie, doplnila policejní mluvčí Hana Štefflová. Srážku vozů šetří také Drážní inspekce.Nehodou se zabývají také dopravní podniky. K policejnímu vyšetřování se připojil znalec, řekla Fránová. "Nyní se mimo jiné zkoumá funkčnost všech zařízení ve vozech, stáhly se záznamy z tachografu. Bohužel místo, kde se nehoda stala, je bez jakéhokoliv kamerového záznamu, který by mohl při vyšetřování nehody policii pomoci," dodala Fránová. Dopravní podnik je podle ní připravený jednat s poškozenými cestujícími z havarovaných souprav, pokud se na něj obrátí.

Zdroj ČTK