Pátek 19. dubna 2024| Svátek má Rostislav| Zítra má svátek Marcela | Gratulace - poslat SMS zdarma

Praha projedná vyhlášku o hazardu nebo tramvaj na Žižkově

31.8.2020

Praha projedná vyhlášku o hazardu nebo tramvaj na Žižkově

Pražští radní dnes projednají novou vyhlášku o hazardu, kterou by měly být v případě schválení radou a zastupiteli zakázány herní automaty a videoloterijní terminály na celém území metropole. Kromě toho mají radní na programu také záměr zahájit přípravu stavby prodloužení tramvajové trati přes Nákladové nádraží Žižkov na Jarov, výsledek hospodaření města za první pololetí letošního roku nebo prodražení rekonstrukce Šlechtovy restaurace.

Základním principem navrhované vyhlášky o hazardu je povolit živou hru ve vybraných kasinech a zároveň zakázat všechny takzvané technické hry, tedy hrací automaty i videoloterijní terminály. Tomu se brání některé městské části, které chtěly povolit výjimky ve vybraných podnicích. Nejhlasitěji proti plošnému zákazu automatů protestuje Praha 1. V případě schválení radou budou o vyhlášce hlasovat zastupitelé, a to zřejmě na zářijovém zasedání.

Radní budou jednat také o záměru napojit areál Nákladového nádraží Žižkov, kde by měla v budoucnu vzniknou nová čtvrť, na tramvajovou trať. Dříve se uvažovalo o tom, že by mohla vést přímo přes funkcionalistickou budovu nádraží. Nakonec však město zvolilo vedení trati severně od ní podél Malešické ulice.

Radní také projednají zprávu o plnění rozpočtu hlavního města za první pololetí letošního roku. Hospodaření podle ní skončilo přebytkem ve výši zhruba 3,88 miliardy korun. To je meziročně o asi pět miliard méně. Úspora vznikla plněním celkových výdajů na 42,72 procenta upraveného rozpočtu. Vedení města bude schvalovat i peníze navíc na rekonstrukci Šlechtovy restaurace, která se podle materiálu pro radní prodražila z 240 milionů na 290 milionů korun. Peníze mají sloužit ke stavbě přístaveb. Dříve zástupci města mluvili o nákladech na rekonstrukci ve výši 120 milionů korun.

Zdroj: ČTK