Pátek 26. dubna 2024| Svátek má Oto| Zítra má svátek Jaroslav | Gratulace - poslat SMS zdarma

Škoda Transportation expanduje do USA

13.6.2016

Škoda Transportation expanduje do USA

Čeký výrobce tramvají Škoda Transportation expaduje do USA. Již založila ve Spojených státech amerických dceřinou firmu s názvém Škoda Transportation USA, LLC. Management společnosti tak potvrdil dlouhodobý zájem cílit tramvaje také mimo tradiční evropské a východní trhy. Díky dceřiné společnosti v USA se nabízí rošíření nabídky tramvají a souvisejících služeb na západní trhy, především pak do zámoří.

Předseda představenstva Škoda Transportation Tomáš Ignačák, při této příležitosti uvedl, že založení pobočky v USA bude podporovat strategii prodávat tramvaje na západních trzích. Z počátku bude zastoupení v USA mapovat možnosti a vybírat vhodné projekty na seseveroamerickém kontinentu. Tramvaje zde mají dlouholetou tradici a management Škody věří, že zde mají jejich trmavaje šanci uspět. Obchodní strategie bude cílena na vybraná města v USA a Kanadě. 

Americkou pobočku povede Scott Ellis, který uvedl že značku Škoda vnímám jako velmi úspěšného evropského výrobce kolejových vozidel, mezi které patří především tramvaje a vlakové lokomotivy. Cílem zastoupení v USA bude vytvoření zázemí pro business development a technického oddělení. Založení společnosti Škoda Transportation USA je první krok plánované expanze na severoamerický trh.

Škoda Transportation je největší firmou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě. Na tradičních středoevropských a východních trzích je Škoda velmi úspěšná a pozici v zahraničí posilují také její dceřiné společnosti – Společnost Ganz-Skoda Electric, která působí v Maďarsku či společnosti Sibelelektroprivod a Vagonmash v Rusku.

Od roku 2013 navíc Škoda Transportation působí také v Německu, kde založila firmu Škoda Transportation Deutchland GmbH. Od loňska má Škoda své zastoupení i ve Finsku, kde zakoupila kontrolní podíl ve firmě Transtech. Jedná se o jediného finského výrobce železničních a městských kolejových vozidel. Firma tím získala přístup na trhy severní Evropy.

Škoda Plzeň není na americkém trhu úplný nováček. V minulosti již Škoda Transportation dodala deset kusů tříčlánkové tramvaje do amerických měst Portland a Tacoma. Dceřiná společnost Škoda Electric navíc do USA dodala trolejbusy. Konkrétně se jednalo o dodávku 57 trolejbusů do Daytonu v a 273 trolejbusů do San Francisca. V současnosti Škoda Electric vede prace na modernizaci 32 kloubových trolejbusů v Bostonu.

 

Scott Ellis sloužil v námořnictvu USA jako elektrotechnik v divizi ponorek do roku 1997, a poté studoval strojní inženýrství na Penn State University. Od roku 1999 pracoval čtyři roky jako manažer pro Tyco Electronics, největšího světového výrobce a dodavatele kabelové a konektorové techniky. V roce 2006 začal svou kariéru v dopravním průmyslu na pozici obchodního manažera společnosti Voith. Od roku 2010 pracoval čtyři roky jako obchodní manažer pro region Severní Ameriky ve švédské firmě Dellner Couplers, která se zabývá výrobou spřáhel, spojovacích a řídicích systémů pro kolejová vozidla. V letech 2014-2016 působil na pozici manažera business developmentu pro japonského výrobce kolejových vozidel Kinkisharyo.