Pátek 29. března 2024| Svátek má Taťána| Zítra má svátek Arnošt | Gratulace - poslat SMS zdarma

Televize Barrandov reaguje na rozhodnutí RRTV

15.8.2019

Televize Barrandov reaguje na rozhodnutí RRTV

Tisková zpráva, Praha, 15. srpna 2019. Televize Barrandov zásadně odmítá úterní rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), kdy televizi Barrandov vyměřila pokutu 400 000 korun za neobjektivitu a nevyváženost.

Televize Barrandov to považuje za typický projev cenzury a tendenčního pojetí zpravodajství v českém mediálním prostředí. I proto plánuje patřičné právní kroky, protože právo na svobodu projevu považuje za naprosto nedotknutelné.

Vysílací rada na svém úterním zasedání vyměřila 400 000 pokutu za údajnou neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. Podle jejího předsedy Ivana Krejčího majitel televize Jaromír Soukup prezentoval pouze výběrová fakta u firem, které dostávají pobídky od státu, avšak vyvádějí peníze do zahraničí.

Toto rozhodnutí generální ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup naprosto odmítá. "Rozhodnutí vysílací rady považuji za nepatřičnou invektivu a snahu o cenzuru českého mediálního prostředí. Ve svých závěrech nesmíme být selektivní. A jedním z hlavních úkolů médií je právě hlídat podporu z veřejných zdrojů i to, jak s těmito veřejnými prostředky zachází. Tuto kritiku médií musejí snést všichni příjemci veřejných peněz, ať už jde o automobilku Škoda Auto, nebo například o koncern Agrofert. I proto se naši právníci tímto rozhodnutím již zabývají a plánují se proti němu účinně bránit soudní žalobou," uvedl generální ředitel a majitel TV Barrandov Jaromír Soukup.

K hlavní připomínce RRTV, že firmy nedostaly prostor k vyjádření, Jaromír Soukup uvedl: "Když v televizi mluvím o nakládání s veřejnými prostředky, což dotace jsou, nepotřebuji pro to žádné vyjádření příjemce. Veškeré podklady totiž čerpáme z databází, které kontroluje a vytváří státní instituce, takže žádná další potvrzení nejsou potřeba."

Je zcela evidentní, že veřejnoprávní média ve své funkci pomyslného hlídače dlouhodobě selhávají. A tak je zcela pochopitelné, že televize Barrandov tuto roli od nich převzala. Moderátor Jaromír Soukup ve svých pořadech dlouhodobě upozorňuje například na vyvádění dividend z České republiky a na nesmyslné pobídky státu. "Této mé práce a iniciativy si už například všimly i některé tradiční politické strany a zařadily ji mezi své programové priority. Já si ovšem myslím, že stejně jako nyní politici ukazují na banky a jejich sektorovou daň, je spravedlivé a zcela namístě si všímat i všech ostatních společností, které čerpají často nesmyslné investiční pobídky," uzavřel Jaromír Soukup.

O tom, že za veškerými informacemi, které byly v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa uvedeny a jimiž se RRTV zabývala, si televize Barrandov v čele s jejím generálním ředitelem stojí, svědčí i fakt, že se startem podzimního programového schématu se plánuje tomuto tématu v obnoveném pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa dále věnovat.

Medea.cz