Pátek 19. dubna 2024| Svátek má Rostislav| Zítra má svátek Marcela | Gratulace - poslat SMS zdarma

Znalosti finanční gramotnosti jsou v ČR průměrné

16.4.2016

Znalosti finanční gramotnosti jsou v ČR průměrné

V rámci zjišťování znalostí finanční gramotnosti v České republice byl proveden nový test, který provedla Česká bankovní asociace. Z výsledků testu vyplynulo, že v Česku je finanční gramotnost na průměrné úrovni, získali totiž pouze 54 bodů ze 100.

V celkovém hodnocení lépe prošli muži než ženy a zatímco mladí lidé se lépe orientovali na otázky početních úloh a oblast matematiky, ve znalostních otázkách byly naopak lepší starší a zkušenější osoby.  

Přestože se finanční gramotnost dostává pomalu do škol, 24 % dotázaných by přesto nechalo finanční vzdělávání na rodičích a více než polovina by otázky finanční gramotnosti do školy, méně než pětina dotázaných by  však začala s finančním vzděláváním už dokonce na škole mateřské. Nejvíce respondentů by však podle výsledků testu začalo s výchovou k finanční gramotnosti na 1. nebo 2. stupni základní školy.

A jestliže ani vaše znalosti z oblasti finanční gramotnosti nepatří k těm nejlepším, můžete si je doplnit třeba hned a to za pomoci elektronické knihy na stránkách www.eKNIHOVNA.cz.

Finanční gramotnost je potřeba ke každodení činnosti, ať už při návštěvě banky, nákupu bytu nebo investice v podobě akcie nebo cihličky zlata.