Pátek 29. března 2024| Svátek má Taťána| Zítra má svátek Arnošt | Gratulace - poslat SMS zdarma

Zahradníci nejsou, práce mají po celý rok nadbytek

2.12.2019

Zahradníci nejsou, práce mají po celý rok nadbytek

Zahradníci nejsou jen sezónní záležitost, spoustu práce mají po celý rok a jejich nedostatek se v Česku prohlubuje. Firmy proto hledají nové posily už mezi žáky středních odborných škol. Počty absolventů pracovní trh uspokojit ale nedokáží.

Zahradníci – další obor, po němž je v Česku poptávka a kde zoufale chybí zaměstnanci. Jedním z důvodů, proč se mladí do studia perspektivního oboru nehrnou, jsou obavy ze sezónního příjmu. „Ať už se jedná o floristy, ovocnáře či zelináře, práci mají absolventi zahradnických oborů po celý rok. V případě floristů se jejich práce samozřejmě řídí tematickým zaměřením jednotlivých ročních období – na jaře jsou to například Velikonoce, léto patří zpravidla svatebním dekoracím, podzim Dušičkám a zima samozřejmě adventní a vánoční floristice. Pokud pracují například v zahradnických centrech, patří k tomu ještě celoroční péče o květiny, údržba skleníků a podobně. V případě ovocnářů je to zase celoroční starost o stromy, půdu i celé sady, ochrana před škůdci či prořezávání stromů. Nyní navíc firmy ve velkém nabírají pracovní síly k prodeji vánočních stromků, zpravidla brigádně. Těm, kteří se ale osvědčí, firmy zpravidla nabídnou celoroční práci,“ vyvrátil mýtus o sezónnosti Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Sehnat dnes zahradníka je nelehký úkol. Zahradnické firmy se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Zahradníky hledají firmy napříč republikou. Například na serveru práce.cz zájemci o práci v zahradnickém odvětví najdou 85 nabídek. „Zájem ze strany soukromých firem o naše studenty je obrovský! Poptávka vysoce převyšuje nabídku absolventů. Zájem je vysoký napříč oborem – firmy hledají květináře, floristy, ovocnáře, zelináře i architekty zahrad – to vše jsou absolventi zahradnických oborů schopni budoucím zaměstnavatelům nabídnout,“ řekl Miloslav Janeček.

Zahradnické firmy v Česku trápí nedostatek schopných absolventů. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků tak ohrožuje rozvoj jinak slibně se rozvíjejícího odvětví. Problémem není nízký počet zájemců o studium, ale to, že zájem o obor neroste. „Zájem o obory se zahradnickým zaměřením je již řadu let téměř konstantní, navíc zájem o absolventy těchto oborů ze strany zaměstnavatelů je zvláště v posledních letech značný a neustále stoupá. Aktuálně na naší škole studuje zahradnické obory 64 studentů, mohlo by jich ale být i dvakrát tolik,“ vysvětlil Miloslav Janeček.

Větší zájem o obor mají dívky, firmy ale víc stojí o chlapce. „Okolo 80 procent žáků na zahradnických oborech bývají dívky. Mezi zaměstnavateli je ale velký zájem o absolventy chlapce. Navíc například mezi floristy dost často právě chlapci patří k těm velmi nadaným a perspektivním žákům,“ uvedl Miloslav Janeček.

Uplatnění na trhu práce je pro zahradníky obrovské. Práci seženou po škole téměř všichni. Stále větší množství absolventů navíc míří na vysoké školy. „Pokud odečteme absolventy, kteří pokračují na vysoké či vyšší odborné školy, což je zhruba 20 procent, tak ti zbývající v přibližně 75 procentech najdou práci v oboru. Po zapracování se jejich plat může pohybovat až kolem 40 tisíc korun měsíčně,“ uzavřel Miloslav Janeček.

 

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA JAROV, www.skolajarov.cz

 

Střední odborná škola Jarov spojuje hned několik různorodých zaměření – stavební, dřevařské, zahradnické a sportovní. Nabízí vzdělávání ve čtyřletých studijních a tříletých učebních oborech. Studijní obory jsou zakončeny maturitou, učební obory výučním listem. Na tříleté učební obory se dá navázat v rámci dvouletého denního nástavbového studia zakončeného maturitou. Škola zároveň zajišťuje výuku v oborech určených absolventům speciálních základních škol nebo žákům se specifickými vzdělávacími potřebami.

 

Učební obory: instalatér, kamnář, klempíř, kominík, malíř, montér vodovodů a kanalizací, pokrývač, podlahář, sklenář, strojírenské práce, tesař, truhlář, zahradník, zámečník, zedník. Maturitní obory: dřevostavby, management ve sportu, management ve stavebnictví, stavební obnova, technická zařízení budov, zahradnictví.