Sobota 20. dubna 2024| Svátek má Rostislav| Zítra má svátek Alexandra | Gratulace - poslat SMS zdarma

Zastávky Pražské integrované dopravy Praha

2.7.2020

Zastávky Pražské integrované dopravy Praha

V tomto článku bychom vám rádi přiblížili provoz a chod dopravy v Praze a jejím okolí. Velmi důležitá je orientace a přehled při cestování, a proto vám přinášíme základní informace a tipy, které při cestách v PID můžete potřebovat.

Zastávky Pražské integrované dopravy

Abyste se bezproblémově orientovali v systému MHD, v ulicích Prahy nebo v regionu, přinášíme Vám ukázku zastávek a vstupů do metra, které Vám jednoznačně usnadní jejich rozpoznání v ulicích města a v krajině.

 Vstup do metra  zastavka
vstup do stanice metra zastávka povrchové MHD

Vybrané zastávky v systému PID jsou s charakterem NA ZNAMENÍ. Jak postupovat při vystupování nebo nastupování v těchto zastávkách, se dočtete v samostatném článku.

Správné používání jízdenky

Cestujete v naší MHD poprvé? Nezapomeňte na důležité informace o náležitostech platné jízdenky MHD. Nevíte-li, jakou jízdenku použít, podívejte se do článku Jakou jízdenku použít.

Již zakoupenou jízdenku, ať už v jízdenkovém automatu, v novinovém stánku, či v infocentru, je nutné označit v tzv. označovači jízdenek. Bez řádného označení není totiž jízdní doklad platný. Označovače jsou umístěny u vstupů do metra, u lanové dráhy, na železničních nástupištích, v každé tramvaji a v každém autobusu MHD. Aby vaše jízdenka byla platná, musí být v tomto označovači ihned po nástupu či před nástupem do vozidla označena. Od okamžiku označení trvá časová platnost odpovídající hodnotě jízdenky. Při přestupu se jízdenka znovu neoznačuje, v případě opakovaného označení není jízdenka platná.

1) Pro správnou platnost

jízdenky musí být jízdenka

označena v místě pod

natištěnou šipkou.

2) Jízdenku vložte do označovače

ve směru natištěné šipky

3) Na jízdence je vyznačeno

tarifní pásmo, datum a čas.

Neoznačená jízdenka Označení jízdenky Označená jízdenka

Bezbariérová doprava

Chcete pohodlně cestovat s vozíkem, kočárkem či obtížně chodíte do schodů? Nebojte. Pražská doprava se snaží maximálně přizpůsobovat své vstupy a přístupy tak, aby byla MHD dostupnější bez všelijakých překážek. Více naleznete v samostatném článku.

Další důležité odkazy pro cestování v MHD